Herbaty

Jakie są podstawowe rodzaje herbat?

Podobno ludzie dzielą się na dwa rodzaje: tych, którzy piją kawę i tych, którzy piją herbatę – kto ma rację, na zawsze pozostanie kwestią sporną, choć można mieć pewność co do tego, kto robi to dłużej. Gdy zaczynano przygotowywać pierwsze napary z kawy, w Chinach kwitła już kultura przyrządzania i spożywania herbaty, a dziś jest ona stałym elementem codziennej przyjemności milionów ludzi na całym świecie.

Bardzo możliwe, że gdyby zapytać Cię o to, jakie są rodzaje herbat, na myśl przyszłyby Ci przede wszystkim trzy kolory: czarny, czerwony i zielony albo zacząłbyś wymieniać: zwykła, miętowa, malinowa… Faktycznie, większość sieci handlowych oferuje bogatą ofertę herbat różnego typu – bogatą do tego stopnia, że często wybór tej, na którą ma się ochotę, graniczy z cudem. Dodatkowo tajemniczo brzmiące nazwy, takie jak English Breakfast czy pu-erh, zdecydowanie nie pomagają nowym poszukiwaczom smaków. Aby poskromić tę wiedzę, czytaj dalej i dowiedz się, jakie są rodzaje herbat i ich właściwości.

Rodzaje herbat

Podstawowe rodzaje herbat, z którymi możesz spotkać się podczas zakupów to:

  • czarna herbata,
  • zielona herbata,
  • biała herbata,
  • czerwona herbata (pu-erh),
  • rooibos,
  • fuzje smaków: herbaty aromatyzowane, ziołowe, owocowe.

Co je charakteryzuje? Czym się różnią? Jakie mają właściwości? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w drugiej części artykułu.

Czarna herbata

Czarna herbata powstaje w procesie pełnej fermentacji, dlatego po zaparzeniu osiąga swój charakterystyczny ciemny, czarny kolor. W porównaniu do innych herbat jest najmocniejsza w smaku, który może być określany jako gorzki przez osoby o delikatniejszych preferencjach. Jej nuty smakowe będą znacznie różniły się w zależności od tego, skąd pochodzi, jak była hodowana czy przygotowana – przez co może być postrzegana jako owocowa, cytrusowa czy z posmakiem wędzenia. Rodzaje herbat czarnych to m.in.: Earl Grey, English Breakfast, Ceylon, Darjeeling.

Czarna herbata zawiera teinę, która jest odmianą kofeiny i działa pobudzająco na układ nerwowy, a może nawet wspomagać odchudzanie. Co więcej, posiada właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz działa pobudzająco na układ odpornościowy.

Zielona herbata

W przeciwieństwie do czarnej herbaty zielona nie podlega fermentacji, a proces utleniania jest zatrzymywany na wczesnym etapie. Powoduje to nie tylko uzyskanie charakterystycznego, jasnozielonego koloru, ale także sprawia, iż zielona herbata jest znacznie delikatniejsza w smaku. I w tym przypadku jej aromat będzie zależał od czynników związanych z uprawą i procesem tworzenia. Najbardziej znane rodzaje herbat zielonych to min. GunPowder, Matcha, Sencha.

Zielona herbata posiada korzystne dla zdrowia właściwości: zawiera liczne witaminy i składniki mineralne, przyczynia się do utraty masy ciała, a w zależności od sposobu parzenia: ma działanie uspokajające lub pobudzające. Mimo to zawiera znacznie mniej teiny niż czarna herbata.

Biała herbata

Biała herbata jest poddawana minimalnej obróbce technologicznej, co skutkuje powstaniem bardzo świeżego i subtelnego smaku oraz prawie białego koloru napoju. Jej walory smakowe przypadną do gustu tym, którzy nie przepadają za mocnymi napojami. Zaparzona biała herbata posiada niewiele kofeiny, za to wiele cennych substancji – m.in. przeciwutleniaczy, polifenoli i witaminy C, które związane są utrzymywaniem dobrej ochrony organizmu przed starzeniem komórkowym.

Czerwona herbata (pu-erh)

Proces produkcji czerwonej herbaty jest bardzo zbliżony do tego, który wykorzystywany jest przy powstawaniu zielonej herbaty – jednak liście poddaje się krótkiej, ale intensywnej fermentacji. Po zaparzeniu czerwona herbata uzyskuje głęboki bordowy kolor sięgający nawet brązu czy czerni. Ze względu na wyrazistość, jej smak najbardziej podobny będzie do czarnej herbaty. Czerwona herbata ma pozytywny wpływ na utratę wagi i obniża apetyt, a dodatkowo poprawia trawienie.

Rooibos

Choć nie jest to herbata w klasycznym tego słowa znaczeniu, gdyż rooibos pochodzi z liści krzewu rosnącego w Afryce, często utożsamiany jest z herbatą. Po przygotowaniu osiąga ciemnobrązowy lub ciemnobordowy kolor, a w smaku różni się od wcześniej wymienionych pozycji – nie zawiera goryczy, jest delikatny i posiada miodowe nuty. Jego właściwości dotyczą korzystnego oddziaływania na układ krwionośny oraz działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.