Czym charakteryzuje się kuchnia hiszpańska?

wino

Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim mnogość doskonałej jakości warzyw, posmak pysznej oliwy, nuta papryki, świeże ryby i pyszne owoce morza. W takim skrócie można zawrzeć esencjonalne składniki, które pojawiają się w wielu potrawach, aczkolwiek są one zaledwie namiastką tego, czego możemy się spodziewać. Miłośnicy hiszpańskich rarytasów upierają się, że jest to rodzaj kuchni, która w pewnym stopniu kojarzy się ze słońcem, witalnością i niezwykłą energią tego państwa. Nic w tym dziwnego. Nie jest tak ciężka, jak to potrafi być kuchnia włoska i uznać można ją za jedną z najzdrowszych diet w Europie Południowej. Jakie potrawy robią największe wrażenie i dlaczego kuchnia hiszpańska cieszy się tak wielkim uznaniem?

Różnorodność kuchni hiszpańskiej – charakterystyka

Przede wszystkim warto mieć świadomość tego, że dania kuchni hiszpańskiej w żadnym wypadku nie są czymś jednolitym i obowiązującym na terenie całego kraju. Geograficzne uwarunkowania poszczególnych regionów sprawiły, że obecnie mamy do czynienia z kuchnią o bardzo wysokim poziomie zróżnicowania. Naturalnie, pojawiają się wspólne mianowniki w postaci powszechnie stosowanej oliwy czy czosnku, który jest przez Hiszpanów wręcz wielbiony, aczkolwiek główne dania bardzo się różnią w poszczególnych regionach państwa.

Południowe wybrzeże, a zatem Andaluzja to obszary, w których najczęściej spotkamy się z kuchnią śródziemnomorską. Dania przepełnione świeżymi warzywami, ale także rybami i owocami morza w różnych postaciach. Z pewnością jest to kuchnia uchodząca za jedną z najzdrowszych na świecie. Zgoła inaczej wygląda sytuacja na północy. Wspólnym mianownikiem są owoce morza, ale pojawiają się także sery, potrawy na bazie ziemniaków, kapusty czy kukurydzy. Środkowa Hiszpania słynie z kolei z potraw jednogarnkowych na bazie mięsa i grochu lub fasoli. Oczywiście, wszystkie tradycje kulinarne bezustannie się przenikają, aczkolwiek mieszkańcy Hiszpanii doskonale wiedzą, że pewne dania przynależą do poszczególnych zakątków kraju. Kuchnia hiszpańska – potrawy to różnorodność i niezwykła feeria barw oraz aromatów. Na co w szczególności zwrócić uwagę?

Najsłynniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej

Osoby wybierające się w pierwszą podróż do Hiszpanii powinny przede wszystkim wybrać się na wyborne tapas. Czy jest to szczególnego rodzaju danie? Ciężko stwierdzić, bo tapas to w rzeczywistości różnego rodzaju przekąski, które często podaje się przed głównym posiłkiem lub w knajpach do napojów. Mogą przybierać bardzo różne formy, aczkolwiek najczęściej składają się z niewielkich porcji warzyw z mięsem, kanapek z hiszpańską szynką lub mini szaszłyków. Zresztą to właśnie szynka zapoczątkowała historię tapas, ponieważ niegdyś jej plastrami przykrywano szklanki z winem. W ten sposób próbowano ochronić cenny napój przed owadami.

Hiszpanie uwielbiają potrawy na bazie ziemniaków. Jedną z popularniejszych przekąsek na bazie ziemniaków jest Patatas Bravas, czyli ziemniaki smażone na głębokim oleju i najczęściej podawane w towarzystwie różnorodnych sosów. Mówiąc o hiszpańskiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o chorizo, wieprzowej kiełbasy z dodatkiem suszonej papryki. Kuchnia hiszpańska przepisy to również słynna paella. Danie, bez którego dzisiaj też nie sposób wyobrazić sobie tego kraju. Paella to przepyszna potrawa na bazie ryżu z dodatkiem króliczego mięsa, choć można bez problemu dostać paellę z wołowiną lub wieprzowiną. Często spotykana jest również wersja z owocami morza. Podstawą jest jednak ryż z dodatkiem fasolki szparagowej, białej fasoli i mnóstwa przypraw. Całość dosyć długo jest gotowana na niewielkim ogniu. To jedno z popularniejszych dań, którego po prostu trzeba skosztować, będąc w Hiszpanii. Jest jednocześnie potrawą, którą będzie można z łatwością przygotować we własnych czterech kątach.

Sklep hiszpański w Warszawie to miejsce, w którym bez problemu można zaopatrzyć się w najpotrzebniejsze produkty i półprodukty, dzięki którym przygotowanie hiszpańskiej potrawy stanie się banalnie proste. Własnoręcznie przygotowana pyszna paella pozwoli przenieść się w malownicze regiony Hiszpanii i poczuć aromaty tego państwa.